Promotie van Mealprep.nl

Hoe succesvolle mensen: buikvet verbranden

Meal Prep Pro Laatst bijgewerkt: 21 september 2022
Buikvet-verbranden

Buikvet verbranden is wereldwijd zo ongeveer fitness doelstelling nummer 1. En natuurlijk hoe sneller resultaat geboekt wordt hoe beter. Maar hoe verbrand je specifiek buikvet? Algemeen bekend is dat, op het gebied van sporten, cardio het best is voor afvallen, maar klopt dit? Of kan krachttraining ook een belangrijke rol spelen binnen het afvallen? Daarnaast is sporten natuurlijk niet de enigste manier om vet te verbranden, ook gezond eten is ontzettend belangrijk. Maar hoe weet je of je goed eet? Lees snel verder.

 1. Kan je specifiek buikvet verbranden?
 2. Buikvet verbranden: cardio of krachttraining?
 3. Koolhydraat arme maaltijden om af te vallen
 4. 3 Adviezen over vet verbranden en bulken

Kan je specifiek buikvet verbranden?

Hoe fijn zou het zijn, een manier om specifiek buikvet te verbranden tijdens het sporten. Helaas is dit niet mogelijk. Het feit dat veel mensen buikoefeningen doen om buikvet te verbranden is, hoe vervelend dit ook is, vrijwel zinloos. Het is zelfs zo dat buikvet zo ongeveer als laatste verbrand wordt. Dit komt doordat vetreserves in de buikstreek voor de minste overlast zorgen. Visceraal vet (vet rondom organen) verbrandt vaak het snelst, ook gezicht, armen en benen zijn een van de eerste plekken waar vet verbrand wordt. Daarna komen de reserves rondom de borst, dijen en billen. Als laatst zijn de vetreserves in de buikstreek aan de beurt. Wel is het zo dat als je veel buik traint je buikspieren groter worden en dus sneller zichtbaar zullen zijn.

Beste voor buikvet verbranden: cardio of krachttraining?

Nog steeds wordt door veel mensen cardio gezien als de beste manier om vet af te vallen. Dit komt omdat je tijdens cardio training meer calorieën verbrandt dan tijdens krachttraining. Toch heeft krachttraining ook een ontzettend belangrijke rol binnen het afvallen.

Door aan krachttraining te doen belast je je spieren, je maakt ze een beetje kapot zodat je lichaam ze gaat herstellen. Je lichaam maakt zelfs iets méér spiermassa aan zodat je de inspanning de volgende keer wel aan kunt. Tijdens het trainen verbrand je misschien meer met cardio dan met krachttraining, maar door intensief krachttraining te doen verbrand je na de workout ook nog calorieën. Dit komt omdat je lichaam zichzelf moet gaan herstellen.

Deze “afterburn” kan doorgaan tot zelfs 30 uur na de workout. Daarbij komt nog dat spieren uit actief weefsel bestaan. Actief weefsel betekent dat het constant door blijft werken. Als je veel spiermassa hebt verbrand je dus meer calorieën op per dag, zelfs in rust. Dus wil je buik vet verbranden? Dan is een combinatie van cardio en krachttraining is dus de effectiefste manier.

Koolhydraat arme maaltijden om af te vallen

Om snel resultaat te boeken op het gebied van afvallen is flink sporten niet genoeg. Het snelst afvallen wordt gedaan door middel van goed eten. Het is heel simpel, eet je minder calorieën dan dat je verbrand dan val je af. Maar als je echt te weinig calorieën binnenkrijgt val je niet alleen vet af maar ook spiermassa, en dat is iets wat natuurlijk voorkomen moet worden. Zorg om dit tegen te gaan bijvoorbeeld dat je na het sporten eiwitrijke meal prep maaltijden eet om je lichaam de middelen te geven voor het herstel van je spieren.

Vind je het lastig om wat goeds te verzinnen voor na het sporten, of heb je er eigenlijk geen tijd voor om wat te maken dan zijn de sportmaaltijden van Fuel Your Body een uitstekende keus. Op de meal prep maaltijden staat precies genoteerd welke voedingswaarden erin zitten en welke maaltijd bij welke doelstelling past. Daarnaast zijn de fitness maaltijden van Fuel Your Body super snel en moeiteloos klaar te maken. De sportmaaltijden worden bevroren en in handige meal prep bakjes bij je thuis bezorgd.

Lees hier onze Fuel Your Body review

Het is kortom belangrijk dat je je eetpatroon afstelt op jouw persoonlijke behoeftes.
De richtlijn van het aantal calorieën dat iemand gemiddeld per dag nodig heeft is als volgt:

 • Man, 2.500 Calorieën per dag
 • Vrouw, 2.000 Calorieën per dag

Het grote probleem is dat de meeste mensen niet gemiddeld zijn. Bereken daarom je persoonlijke caloriebehoefte per dag met deze calculator.

Toch moet je je niet volledig op deze richtlijn vastpinnen, sport je veel? Dan zul je gegarandeerd meer moeten eten dan de richtlijn.

3 Adviezen over vet verbranden en bulken

Vet verbranden is natuurlijk niet het enigste wat mensen willen bereiken met sporten en gezond eten. Misschien wil je wel juist aankomen, of simpelweg gezonder gaan eten. Hier wat adviezen per doelstelling.

 • Vet verbranden:
  • Combineer cardio met krachttraining.
  • Eet minder calorieën dan dat je verbrandt maar let op dat je je lichaam genoeg voedingsstoffen geeft om spieren mee te herstellen.
  • Eet koolhydraatarme maaltijden. Koolhydraten zijn erg belangrijk voor onze energievoorziening, dit is een van de eerste dingen die je lichaam verbrandt als je gaat sporten. Als de koolhydraten op zijn gaat je lichaam over op het verbranden van vet, en dit is wat je natuurlijk wil. Eet dus niet te veel koolhydraten.
 • Bulken (aankomen voor optimale spieropbouw):
  • Doe voornamelijk aan krachttraining en eet meer calorieën dan je verbrandt.
  • Zorg dat je in je dieet genoeg eiwitten binnenkrijgt omdat dit als bouwstenen voor spieren wordt gebruikt. Eiwitpoeder kan hier goed bij helpen.
  • Eet voor het sporten genoeg koolhydraten zodat je lichaam minder snel naar vet en eiwitten grijpt voor energie.

Wil je graag sportmaaltijden bestellen bij Fuel Your Body? Wij hebben een 10% Fuel Your Body kortingscode voor je. Meld je in de pop-up aan bij onze meal prep community en ontvang 10% korting.